/  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Markalar /
Markalar
Turkuaz Projesi


 

PROJEADIMLARI                 :

 

1.       Bu projenin altyapısında çalışacakkişileri belirlemek ( Türkiye' den toplam 5 kişi ve Şili Cumhuriyetinden 2kişi)

 

2.       Bu projenin destekçi ortaklarınıbelirlemek.

 

Proje sahibi                                  Gölcük Belediye Başkanlığı

 

Şili-Türk Büyükelçilikleri  (Diplomatik olarak bilgilendirme yapılacak)

 

Santiago-Şili Belediyesi        (Projenin sürdürülebilir olması ile ilgili tecrübe paylaşımları )
 

 Şili KültürBakanlığı              (Medyabağlantıları, web sayfası tasarım, basın bültenleri, fotoğraflama teknikleri,ülkelerarası sanatkârların paylaşımı ve değişimi, ülkelerarası sergi açmaolanakları,

Şili Üniversitesi                          (Modeluygulama, tüm veri taban örnekleri, proje detayları, sorun çözüm örnekleri,standardizasyon kriterleri, kataloglama yöntemleri, sanatkârları bilgilendirmeyöntemleri, proje geliştirme, satış destek...)

Valpo- Şili Üniversitesi         (UNECSO tarafından 2003 yılında Dünya Kültür Miras Şehriolarak şereflendirilen Valparaiso Şehri Mimarlık Fakültesi tasarım öğrencileri ileD.dere MYO öğrencilerinin değişim programı )

T.C. Kültür Bakanlığı              (Projeninisleyişinde çıkabilecek sorunları çözmek, mevcut olan bilgileri paylaşmak için,ulaşılamayan bilgiler için kaynak araştırılmasında)

 

Bölgeye ait Büyükşehir BelediyeBaşkanlıkları (Ek bütçedesteği )
 

Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (Tüm fotoğrafların çekimi ve katalogçalışmasına destek)

Şehirlerdeyaralan Üniversitelerin Güzel Sanat Akademileri ( Bölgesel çalışmalarhakkında bilgi almak)

 

               

 

KocaeliSanayi Odası               (Destekçi)        

 

                Ankara Gazi Üniversitesi     (HalkBilimi Bölümü - Destekçi)

 

 

 

3.       Sanatkârların eserlerini seçecek komisyonunoluşturulması.

 

4.       İnternet yoluyla Marmara Bölgesindebulunan tüm şehirlerin ( İstanbul, Edirne

Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce, Bilecik, Bursa, Balıkesir = Toplam 12 şehir ) sanatkârlar (artisan ) ile ilgili bilgi toplamak. Eğer bulunabiliyorsa bu sanatkârlarınirtibat adres ve telefonlarını öğrenmek.

 

5.       Marmara Bölgesinde yer alan şehirlerinbelediyelerinde uygun kişi/kişiler ile bağlantı kurmak. Bölgelerinde mevcutolan sanatkârların irtibat bilgilerini almak ve projeyi onlara anlatmak.

 

6.      Toplanılanbilgiler ışığında bir veri tabanı hazırlamak. ( Çok detaylı olmayan/genelhatlarıyla )

 

7.      Sanatkârlarile iletişim kurmak ve ziyaret etmek, projeyi anlatmak, ürünlerinifotoğraflamak ve onlardan ürün örneği almak.

 

8.      Sanatkârlarınçalışma alanlarına göre ürün gruplarını ( çeşitlerini ) belirlemek. Tekstil,halı, seramik, cam, nakış, çini, dantel, takı, gümüş, altın, sepet v.s

 

9.      Bugruplarda yer alan tüm ürünlere belirli standartlar koymak.

 

10.  Ürünlerinve sanatkârların geçmişini öğrenmek ve bu bilgileri kaleme almak.

 

11.  Toplanılanbilgilerle köylere/ ilçelere/ illere/ bölgeye ait genel bir veri tabanıoluşturmak. Tüm sanatkârları (belirlenen standartlara uygun) ve ürünlerinikayıt altına almak.

 

12.  AyrıcaTürk Kültür Vakfı (Washington DC -ABD) ile resmi görüşme yapılarak destekleriistenecek. Büyükşehir belediyelerinden destek bütçe için görüşmeler yapılacak.Kültür Bakanlığı ile görüşülecek.

 

13.  Satış,sergileme, müze ve sanatkârların atölye çalışması için gereken alan tespitedilecek ( tek katlı ve 350-400 m2lik bir alan yeterli ) Değirmendere bu işiçin çok uygun bir alan. Mevcut merkezdeki Sanat Merkezi kullanılabilir.

 

14.  Satınalma ve satışlar belediyenin kurduğu vakıf/ dernek üzerinden olabilir. Verilenbağışlar için bir fon oluşturulabilir.

 

15.   Hedef: Zaman içerisinde bölgeninpotansiyel şehirlerinde birer küçük merkez açıp sistemi yaygınlaştırmak vebüyümek. Bu projeye destek büyüdükçe tüm Türkiye bazında aynı sistemiuygulamaktır. (Mevcut sisteme eklemeler yapmak ve zenginleştirmek)

 

16.   UNESCO ile bağlantıya geçerek (Dünya Tarih Mirası Projesi kapsamında)seçilen sanatkârlarımıza Özel Koleksiyon Ödülü alabilme olanağı yaratmak. (Sealof Excellence - UNESCO)

 

Zamaniçerisinde yapılan ve yapılmış olan diğer projeler de TURKUAZ içerisinde yerinialacaktır. Bu projelerden bazıları şunlardır:

 

1.       Ulusal Zanaatkârlar Kayıt Sistemi

2.        Turk'uaz Dükkân ( Değirmendere Müze Binasıiçinde )

3.       Turk'uaz Sertifikası ( Zanaatkârlarabizim vereceğimiz bir sertifika )

4.       UNESCO Sertifikası ( Tarihi mirasımızıyansıtan ürünlere UNESCO dan dan alacağımız özel sertifika, Türkiye'den başvuruşimdiye kadar hiç yapılmamış )

5.       Kreatif Sanatkârlar - Sanat Atölyesindeçalışan gönüllü sanatkârlar.

6.       Turk'uaz Koleksiyonları ( Mavi Beyaz -Kırmızı - Kalyonlar - Butik )

7.       E-Turk'uaz ( Elimizde mevcut bilgileriolan zanaatkârların ürünlerinden ve tüm dünya zanaatkârlarının da katılabileceğiinternet ortamında "İLK SANAL MÜZE"  )

8.       Sanat Kahvesi, Tüm sanatlara vesanatkârlara açık kahve modeli.

9.       "Hayal Yolu" Geleneksel Kırkyama Projesi( Ulusal/Uluslararası )

10.   Turk'uaz Blog ( internet ortamında zanaatkârlardanve sanatseverlerden oluşan yazarların buluşma noktası )

11.   Turk'uaz Ajanda ( Turk'uaz hareket veetkinliklerini güncel olarak yayınlayan takvim )

12.   ATA Turk'uaz ( Atatürk'ün kültür ve sanatyazıları, düşünceleri )

 

Projeyüzde yüz belediyenin projesi olduğu için bütçe belediyenin olanaklarıdahilinde belirlenmiştir.

 

BELEDİYE AÇISINDAN AVANTAJLAR:

1.       Öncelikle bölgemizin kültürelzenginlikleri ve dokusu kayıt altına alınacak ve sanatsal geçmişimizi her zamanakılda tutma gereksinimimizi gidereceğiz.

2.       Destek bekleyen ve unutulmaya yüz tutmuşsanatkârların hayata dönüşünü sağlamak. Onların aidiyet duygularını oluşturmak.

3.       Türk Kültürünün nasıl sahipçıkılabileceğinin örneklenmesi.

4.       Gölcük şehrinin ve Belediyemizin bir andaulusal ve yerelde çok konuşulur olması, saygın bir yer kazanması. Belediyeninve Belediye Başkanının kültüre verdiği değer ve destek, imajınınzenginleşmesine ve güzelleşmesine yol açar, bu parayla satın alınamaz, değeribiçilemez.

5.       Öncelikle tüm proje bölgesinde, ardından(ulusal basını iyi yönlendirerek tüm Türkiye'de) basının bizden olumlu sözetmesi.

6.       Gölcük'ün uluslararası düzeyde kalitelibir ortağının olması (Bu ülkenin de bir Donanma ülkesi olarak anılması güzelbir tesadüf)

7.       Gölcük şehri için Kültürel platformdazengin bir portföy oluşması.

8.       Değirmendere'de uygulama yapılırsa, sanatşehri kavramının tekrar oluşturulması.


Yazdır  l