/  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Kültür Sanat Faaliyetleri /
Kültür Sanat Faaliyetleri
Değirmendere Kültür, Sanat ve Fındık Festivali

Amaç / Hedef :

Değirmendere iklim koşulları dolayısıyla fındık yetiştiriciliğinin yüzyıllardır yapılageldiği bir merkez olmuştur. Yani bölgemiz halkı için fındığa ulaşmak bir karadenizlinin ulaşması kadar kolaydır. Ülkemizde tarımın ve hayvancılığın geçim kapısı olmaktan çıkması ile bu işlerde çalışan kişiler de farklı meslek dallarına yönelmiştir. Bu durum Değirmendere için de aynı şekilde vuku bulmuştur. 1999 yılında meydana gelen deprem dolayısıyla fındıklık olarak kullanılan dağlık arazilerin imara açılmasına izin verilmiş, bu durum tahribatın hızlanmasına zemin hazırlamıştır. 25 yıl öncesinden başlatılan bu koruma önlemine günümüzde ciddi manada daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Karadeniz fındığından şekil ve lezzet itibariyle farklı olması da ülkemizdeki floranın zenginin açık bir göstergesidir. Değirmendere fındığı bilinen fındığa oranla daha uzun incedir. İnce bir dış kabuğu ve zarı vardır. Bu da lezzetini farklılaştıran sebeplerden biridir. Hem ülkemiz florasının zenginliğinin göstergesi olan, hem de kendisine has olma özelliği gösteren Değirmendere fındığının yetiştirilmesini teşvik etmek bir gerekliliktir.

Fındık yetiştiriciliğini teşvik etmek, "Değirmendere Fındığı"nı ülke çapında duyurmak, bu sayede beldedeki fındıklıkların yok olmasını önleyerek fındık yetiştiricisinin mesleğine devam etmesini sağlamak, diğer bir yandan da halkı yaza özel kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturarak sahili olan bir beldeye yaraşır türden capcanlı bir yaz geçirmelerine olanak sağlamak hedeflenmektedir.

Kapsam:

"Temmuz Festivali" olarak da bilinen, Değirmendere Fındık ve Kültür Sanat Festivali birincil derecede fındık yetiştiriciliğini teşvik amaçlı olsa da yaz aylarında  gerçekleştirilmeye müsait (açık hava) kültürel ve sanatsal etkinliklerin bu vesile ile her yıl düzenli olarak kutlanmasını sağlamaktadır. Hatta son yıllarda festival kapsamında kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere ayrılan zaman fındık yetiştiriciliğini teşvik kapsamından daha fazlalaşmıştır.

Festival bünyesinde, Temmuz ayının ilk gününden itibaren türlü etkinlikler yapılmaktadır: Turnuvalar (kum futbolu, plaj voleybolu, sokak basketbolu, yüzme, dart vb.), açık hava film gösterimleri, nostalji konserleri, meydan sergileri, vb. Başlı başına etkinlikler olan "Ulusal Fotoğraf Yarışması" ve "Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu" da festivalin kültür sanat kapsamında yer alan diğer büyük organizasyonlardır.

Festivalin fındık yetiştiriciliği amaçları kapsamında yer alan etkinliği "Fındık Yetiştiriciliği Teşvik Yarışması"dır. Bu yarışmaya başvurmuş fındık yetiştiricilerin fındıkları değerlendirme jürisi tarafından incelenir ve festivalin son akşamı en iyi fındıklar belirli başlıklara göre ödüllendirilir. Festival, ödüllendirmeden sonra ulusal çapta ünlü bir şarkıcının Çınarlık Meydanı'nda verdiği halk konseri ile son bulmaktadır.

 

 


Yazdır  l